Direktlänk till inlägg 12 november 2015
Vill så gärna dela med mig av mina recept .
Mandelmusslor: 175 grader i ugnen
250gram smör
100 gram socker ( 6 1/2 matskedar)
100 gram sötmandel
1 ägg
4 kaffekoppar mjöl ( 1 1/2 deciliter= 1 kaffekopp
Mal nötterna
Allt blandas till en deg.
Låt stå inkylskåpet i ett dygn eller ett par timmar
Tryck ut degen i mandelmussel formar, de ska vara sköra så tag inte så mycket deg i varje form.
Dessa är goda att bara äta så här, men det är jätte gott att vispa grädde och lägga i och en klick sylt ovan på .
Lycka till.
Klenor:
250 gram strösocker (3 dl)
2 1/2 dl vispgrädde
4 ägg
1/2 tesked bikarbonat
750 gram vetemjöl ( 12 dl)
skal av en riven citron
50 gram smör
Vispa ägg och socker
Vispa grädden för sig själv
Rör smöret smidigt
Blanda sen alla ingredienser i en bunke.
Lägg i kylen ett dygn eller ett par timmar.
För friteringen behövs det två paket kokosfett.
Smält kokosfett kolla med en ljus bit bröd om det är varmt , då blir brödet gyllen brunt.
OBS! Ha alltid ett kastrull lock nära om det skulle hända något med kokos fettet.
Kavla ut degen inte för tunn, ta en sporre och sporra långa längder , dela de vid 10 cm och på mitten sporra ett hål vrid i genom i hålet den ena biten.
Rulla de i strösocker.
Lycka till.
En jätte bra julbok handlar om mat och bak och pyssel ,
Den heter Ebbas julstök författare Åsa och Ebba Swanberg.
Knäckstrutar 12 stycken
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl ljussirap
1 dl finhackad mandel
1. Göra strutar av bakplåtspapper så här, klipp ut 10 rutor i storlek 2&7 cm,
rulla ihop de som strutar tejpa ihop fogen. Häll strösocker i en minst 5 cm hög form ställ ner strutarna i sockret.
2. Blanda ihop alla ingredienserna utom den hackade mandeln
3. Koka under omrörning tills knäcksmeten är lagom hård gör ett kul prov
( häll kallt vatten i ett glas ta lite knäck och häll ner försök att rulla till en kula klart)
Rör ner den hackade mandeln och häll nu upp i strutarna låt stelna
Lycka till.
Kanelhjärtan: 50-60 stycken
5 dl vetemjöl (300) gram
1 dl strösocker
2 kryddmått salt
200 Gram kylskåpskallt smör
2 äggulor
Strösocker och kanel till dekor
Kör allt i en matberedare eller nyp ihop med händerna .
Låt degen vila i 30 minuter minst.
Kavla ut degen ca 2 mm tjock på mjölat bord. Ta ut hjärtan med pepparkaksmåtthjörtan,
lägg kakorna glest på plåten på bakplåtspapper.
Grädda i ugnen på 200 grader 6-7 minuter.
Blanda ihop socker och kanel strö detta på kakorna .
Lycka till
Köttgryta till middag i dag.
Fläskgrytbitar bryn dessa väl, salta och ta svartpeppar på.
Morötter skalade och skivade dem, ner till köttet i grytan.
5 dl creme fraiche ner till kötttet och morötterna och låt detta stå och småputtra i ett par timmar tills köttet är så mört att det nästan faller sönder Precis innan det serveras häller jag i mera grönsaker, och 250 gram mango ( fryst)
Till detta serverar jag kokt potatis, gelé, och tomatgele
Hejsan på er Igår natt var lotta potta dålig inte kul alls, var vaken natten och hela fredagen. I går bakade jag mörk choklad kaka god och vaniljbullar även de blev bra. Lotta potta hade sin assistent , jag var ute och cyklade med så skönt med en...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 |
18 | 19 |
20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|